Четвъртък, 02 Август 2012 11:20

Погледът на учителя

Написана от
- Целият си се оклепал – казал Учителят на ученика.- Не съм. Петънцето е толкова малко, че почти не се забелязва – възразил ученикът

ПОГЛЕДЪТ НА УЧИТЕЛЯ

Суфийска притча

    - Целият си се оклепал – казал Учителят на ученика.
    - Не съм. Петънцето е толкова малко, че почти не се забелязва – възразил ученикът, поглеждайки малкото тъмно петънце върху бялата си дреха.
    - Ще ти повторя – ти си безобразно мръсен. Веднага отиди да се почистиш!
    - Грешиш, Учителю, петънцето е незначително, сигурно не виждаш добре...
    - Достатъчно добре виждам, приятелю мой, за да те предупредя за голямата опасност. Ще се радвам, ако се вслушаш в съвета ми. Когато капка мръсотия попадне на белите дрехи, тя се вижда добре и е лесно да я изпереш. Но дори малката капка гордост като попадне в кристалночистите води на душата, при разтварянето си ще размъти всичко и няма да можеш да я забележиш. Тогава вече не е толкова лесно да я отстраниш!
    Ако и занапред искаш да учиш при мен, ще се наложи да свикнеш с това, че Погледът ми прилича на увеличително стъкло. Видя ли порок в душата на ученика, заради неотклонното ми внимание, той се увеличава до рамерите, при които ученикът сам да усети пагубността на този порок и да разруши в себе си това, което пречи на душевната му чистота. Гледам ли на постиженията и успехите на ученика си, Погледът ми ги прави дребни и незначителни, сравнено с просторите, които Бог открива за бъдещите изяви на душата.
    Впрочем не те насилвам – и занапред можеш да се считаш за чист и невиновен и да продължаваш да живееш в илюзорния свят, бранейки несъвършенствата си... Но тогава вече Бог, чрез поднесените от съдбата уроци, ще ти разкрие истините чрез болките и разочарованията ти.
    Юношата свел глава и побързал послушно да изпълни съвета на Учителя. Много дълго чистил петното на потока и заедно с това вниматено се прочиствал от появилите се в него кълнове на гордостта и самомнението.
    Велика е силата в Погледа на Учителя. Той може да помогне на ученика му да види проблемът, преди той да се е превърнал в болест или друга беда.
    Но единствено всеки сам може да изчисти от себе си пороците и да има чисто бъдеще.


Източник: Йосиф Йоргов http://yosif.net/

Превод: Анита от http://www.znaxar.com/

Последно променена в Понеделник, 18 Февруари 2013 00:18